Jajka to bogactwo cennych składników odżywczych, w szczególności pełnowartościowego białka, witamin A, D, E i K czy tłuszczów nienasyconych. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, aby znalazły się one w każdym zbilansowanym planu żywieniowym. Czy w takim razie dieta jajeczna jest zdrowym i bezpiecznym sposobem odżywiania? Sprawdzamy, na czym polega i czy pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów!
Zasady diety jajecznej
Dieta jajeczna to rygorystyczny i ekspresowy plan żywieniowy, trwający 7 lub maksymalnie 14 dni. Jej twórcami są dietetycy z klinki Mayo w Stanach Zjednoczonych, których celem było przygotowanie jadłospisu pozwalającego na szybką utratę zbędnych kilogramów. Miało to pomóc w szczególności w leczeniu otyłości, jednak dietetycy z całego świata aż do dziś kwestionują bezpieczeństwo takich zmian żywieniowych, nawet jeśli są tylko tymczasowe.
Na czym polega dieta jajeczna? Zasady nie są skomplikowane:
- każdego dnia należy jeść tylko 3 posiłki,
- każde danie musi zawierać 2 jajka na miękko lub twardo (łącznie 6 jajek dziennie),
- między posiłkami można zjeść małą przekąskę – wybrany owoc lub kromkę chleba,
- znacznie ogranicza się kaloryczność wszystkich dań,
- nie wolno jeść cukru i soli.
Co istotne, jajka nie mogą być gotowane dłużej niż 10 minut! Dodatkowo na liście dozwolonych produktów, które możesz z nimi łączyć, znalazły się:
- świeże warzywa i owoce – ogórki, pomidory, sałata, brokuły, marchewki, gruszki, pomarańcze, jabłka, banany czy grejpfruty,
- tłuszcze – olej, oliwa, masło, a nawet majonez,
- kefir i chudy ser,
- niektóre produkty zbożowe.
Jeśli chodzi o napoje, to oprócz wody można pić czarną herbatę, zioła lub kawę.
Jakie efekty daje dieta jajeczna?
Oczywistym efektem diety jajecznej jest utrata kilogramów. Nic w tym dziwnego – w końcu plan żywieniowy nie dostarcza zbyt wielu kalorii, co automatycznie przekłada się na spadek wagi. Twórcy obiecują rezultaty wynoszące nawet do 3-4 kg tygodniowo. Warto jednak pamiętać, że zazwyczaj są one tymczasowe, a skutki zdrowotne niezbilansowanej półgłodówki, bo tym właśnie jest dieta jajeczna, mogą zostać z Tobą do końca życia.
Dieta jajeczna – przeciwwskazania
Dieta jajeczna nie jest dla każdego. Plan żywieniowy nie sprawdzi się przede wszystkim u osób, które zmagają się z alergią na białko lub żółtko kurze. Dodatkowo nie zaleca się stosowania tego menu w przypadku:
- podwyższonego cholesterolu,
- chorób nerek, wątroby i trzustki,
- jakichkolwiek dolegliwości związanych z układem krążenia.
Co ciekawe, dieta jajeczna nie jest również polecana osobom, które mają przewlekłe problemy jelitowe.
Zalety diety jajecznej
O ile włączenie jajek do codziennego, odpowiednio zbilansowanego i mającego prawidłową kaloryczność menu może przynieść doskonałe efekty, tak przejście na dietę jajeczną nie jest raczej dobrym pomysłem. Potwierdza to naprawdę krótka lista zalet, na której znalazły się:
- możliwość szybkiego zrzucenia nadprogramowych kilogramów,
- posiłki, które przypadną do gustu miłośnikom jajek.
Czy dieta jajeczna jest niebezpieczna? Poznaj jej wady
W porównaniu do zalet lista minusów diety jajecznej jest dość długa, co pozwala wyciągnąć prosty wniosek – taki plan żywieniowy jest zdecydowanie niebezpieczny dla zdrowia. Do wad takiego jadłospisu zaliczamy:
- monotonię – menu bazujące głównie na jajkach sprawi, że po kilku dniach jedzenie po prostu Cię znudzi i zamiast być przyjemnością, stanie się męczącym doświadczeniem, po którym zdecydowanie będziesz mieć dość jajek,
- ryzyko dla zdrowia – monotonna dieta jajeczna to prosty sposób na nabawienie się niedoborów pokarmowych. W końcu przechodząc na nią, musisz zrezygnować z większości produktów spożywczych! Efekt? Mało błonnika, witaminy B1 i B6, żelaza, wapnia i wielu innych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- niski poziom energii – ta wada jest bezpośrednio związana z niską kalorycznością diety jajecznej i całkowitym wyeliminowaniem z menu węglowodanów złożonych, które prowadzą do pojawienia się ospałości i ogólnego pogorszenia samopoczucia,
- problemy z koncentracją – niedobór glukozy sprawia, że Twój mózg nie może prawidłowo pracować. W takich sytuacjach oprócz kłopotów ze skupieniem pojawia się także pogorszenie zdolności logicznego myślenia,
- ryzyko obciążenia nerek i wątroby oraz problemy z układem krążenia – mnóstwo białka, cholesterolu i tłuszczu oraz ograniczenie pozostałych składników odżywczych może nieść za sobą ogromne ryzyko pojawienia się problemów z nerkami, wątrobą, a nawet układem krążenia.
Na tym jednak nie koniec! Dieta jajeczna ma przede wszystkim odchudzać. Nie da się jednak bezpiecznie i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, stosując plan żywieniowy, którego kaloryczność wynosi często poniżej 1000 kcal! Taki sposób odżywiania to najprostszy sposób na szybki powrót do wcześniejszych nawyków żywieniowych i wystąpienie efektu jo-jo.
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to nie eksperymentuj z dietą jajeczną czy South Beach. Zamiast tego wybierz pożywne, odpowiednio zbilansowane i smaczne pudełka dostępne w naszej ofercie! Dzięki nim osiągniesz wymarzony cel sylwetkowy bez ryzyka utraty zdrowia i wystąpienia efektu jo-jo.
Porcja świeżych artykułów
Jaka mąka jest najzdrowsza?
Jaka mąka jest najzdrowsza? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dlatego podpowiadamy jaka mąka jest najzdrowsza przy cukrzycy, na diecie bezglutenowej i ketogenicznej. Ponadto wyjaśniamy, jaka mąka jest najzdrowsza, jeśli chcesz zadbać o obecność w diecie produktów jak najbardziej odżywczych dla organizmu. Z artykułu dowiesz się również co oznacza typ mąki, a także jaka mąka ma najmniej kalorii.
Dieta śródziemnomorska – zasady, efekty, jadłospis i przepisy
Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania, który warto poznać. Z jej dobroczynnych właściwości skorzystają zarówno osoby zdrowe, jak i zmagające się z wysokim cholesterolem, zaparciami czy otyłością. Zastanawiasz się na czym polega dieta śródziemnomorska i jakie są jej zasady? Przybliżamy je w poniższym materiale. Znajdziesz w nim również śródziemnomorski jadłospis wraz z przepisami.
Produkty z dużą ilością białka
Dieta wysokobiałkowa najlepsza na redukcję? Białko jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Z tego artykułu dowiesz się co zawiera białko i jakie jest zapotrzebowanie na ten składnik. A także - kto powinien jeść produkty zawierające dużo białka. Zapraszam do czytania!