Jesień, choć należy do jednych z najpiękniejszych pór roku, jest okresem, w którym dni stają się coraz krótsze, a temperatury niższe. Tak jak zmieniasz w tym czasie swoją garderobę, tak warto też przeprowadzić małą rewolucję w diecie. Dziś pod lupę bierzemy warzywa, które warto jeść jesienią. Sprawdź, które z nich powinny znaleźć się w Twoim codziennym menu!

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Zanim opowiemy Ci więcej o warzywach, które warto jeść jesienią, przyjrzymy się zaletom sezonowego jedzenia. Dlaczego dopasowanie codziennego menu do trwającej pory roku jest dobrym pomysłem? Głównie ze względu na świeżość oraz smak produktów. Artykuły, które nie są przewożone z drugiego końca świata, są po prostu o niebo lepsze od tych pojawiających się w sklepach poza sezonem. Ma to również wpływ na ich właściwości prozdrowotne – w końcu najwięcej cennych składników odżywczych znajdziesz w warzywach, które niedawno zostały wyrwane z ziemi.

Mówiąc o zaletach sezonowego jedzenia i warzywach, które warto jeść jesienią, należy koniecznie wspomnieć o aspekcie finansowym. Takie produkty są po prostu tańsze, dzięki czemu nie nadwyrężają domowego budżetu, jednocześnie pozwalając cieszyć się prawdziwym smakiem natury. Dodatkowo dopasowywanie menu do pory roku to świetny sposób na wspieranie lokalnych dostawców i dbanie o środowisko.

jesienne warzywa

Warzywa, które warto jeść jesienią – dynia, kalafior i nie tylko

Czas poznać warzywa, które warto jeść jesienią. Na liście znalazły się przede wszystkim:

Rewelacyjnym pomysłem będzie również wzbogacenie diety o cukinię, paprykę i włoszczyznę. Nie zapomnij też o warzywach korzeniowych, które zdecydowanie warto jeść jesienią. Możesz wykorzystać je na przykład do przygotowania rozgrzewającej zupy.

Które warzywa warto ograniczyć jesienią?

Lista warzyw, które warto jeść jesienią, jest naprawdę długa. Czy w takim razie są takie, których spożywanie należy ograniczyć podczas tej pory roku? Choć wszystkie jarzyny są uznawane za zdrowe i mają wpływ na każdy proces zachodzący w Twoim organizmie, to w trakcie chłodniejszych dni warto uważać, aby nie jeść w nadmiarze tzw. produktów wychładzających. Mowa przede wszystkim o sałacie lodowej i ogórkach.

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję