Anemia – objawy, przyczyny i leczenie niedokrwistości. Co jeść przy anemii?

Anemia (niedokrwistość) to powszechne zaburzenie krwi, które najczęściej dotyczy kobiet w wieku rozrodczym, ciężarnych, osób starszych i dzieci. Mężczyźni chorują statycznie rzadziej niż kobiety. Przyczyn jej rozwoju może być wiele, jednak najczęściej diagnozowana jest anemia z niedoboru żelaza. Wyjaśniamy, co to jest anemia, jakie są najczęstsze objawy anemii, a także co jeść przy anemii, aby wspomóc jej leczenie.

Spis treści:

  1. Anemia - co to?
  2. Anemia - przyczyny
  3. Diagnostyka anemii
  4. Rodzaje anemii
  5. Objawy anemii
  6. Anemia - leczenie
  7. Czy anemia jest groźna?
  8. Anemia - dieta. Co jeść przy anemii? 
  9. Anemia z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego
  10. Anemia w ciąży

 

Anemia – co to?

Anemia, nazywana też niedokrwistością, jest najczęstszym zaburzeniem krwi. To stan chorobowy, w którym liczba czerwonych krwinek (erytrocytów) i/lub zawartość w nich hemoglobiny jest niższa w porównaniu z normami przyjętymi dla określonego wieku, płci i stanu fizjologicznego.

Hemoglobina (Hb, Hgb) to czerwony barwnik krwi występujący w erytrocytach, który w swojej budowie zawiera żelazo. Rola hemoglobiny polega na wiązaniu cząsteczek tlenu w płucach i transportowaniu ich do wszystkich komórek ciała. A także wiązaniu dwutlenku węgla i transportowaniu go do płuc, skąd jest wydalany wraz z wydychanym powietrzem. Do anemii dochodzi wówczas, gdy poziom hemogobiny i/lub ilość erytrocytów jest obniżony względem norm, co jest niewystarczające, aby zapewnić prawidłowe utlenowanie tkanek i narządów.

Anemia – przyczyny

Prawidłowe rozpoznanie przyczyny rozwoju anemii jest kluczowe, ponieważ w zależności od postawionej diagnozy dobierana jest najskuteczniejsza metoda leczenia. Niedokrwistość może wywołać każdy stan, którego skutkiem jest obniżenie stężenia erytrocytów we krwi i/lub hemoglobiny w nich zawartych.

Anemia może być spowodowana:

  1. Upośledzeniem wytwarzania erytrocytów w szpiku kostnym z powodu:
  1. Zwiększoną utrata krwi w wyniku:
  1. Chorobą nagłą, przewlekłą lub genetyczną, która upośledza proces wytwarzania erytrocytów lub przyczynia się do przyspieszonego ich rozpadu:

anemia - niedokrwistość

Diagnostyka anemii

Diagnoza anemii stawiana jest przez lekarza na podstawie wyników badań, objawów towarzyszących oraz wywiadu zdrowotnego przeprowadzonego z pacjentem. Zgodnie z zaleceniami WHO niedokrwistość stwierdza się:

Badania laboratoryjne, które są przydatne w diagnostyce anemii i różnicowaniu jej przyczyn to m.in.:

Rodzaje anemii

Biorąc pod uwagę wielkość erytrocytów wyróżnia się trzy następujące typy anemii:

  1. Anemia mikrocytarna – najczęściej wywołana niedoborem żelaza. W jej przebiegu obserwuje się obniżony poziom erytrocytów, które są mniejsze niż u osób zdrowych.
  2. Anemia makrocytarna – najczęściej wywołana niedoborem witaminy B12 i/lub kwasu foliowego. W jej przebiegu obserwuje się nieprawidłowej budowy erytrocyty, które są większe niż u osób zdrowych. Na ten rodzaj anemii narażone są osoby stosujące niezbilansowaną dietę wegańską lub wegetariańską, a także osoby starsze.
  3. Anemia normacytarna (aplastyczna) – charakteryzuje się prawidłowej wielkości erytrocytami. Jej przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego, który produkuje zbyt mało komórek krwi, względem zapotrzebowania organizmu.

Zgodnie z zaleceniem WHO anemie klasyfikuje się biorąc pod uwagę stopień jej nasilenia. Wyróżnia się:

anemia objawy - ból głowy

Objawy anemii

Objawy anemii zależą przede wszystkim od szybkości oraz stopnia narastania niedokrwistości u danej osoby. Wpływ ma także wiele innych czynników uzależnionych od chorego. Należą do nich m.in. ogólny stan zdrowia, wiek oraz istniejące choroby towarzyszące. Jeśli choroba postępuje powoli organizm stopniowo wytwarza mechanizmy adaptacyjne do obniżonej dostawy tlenu do tkanek, które łagodzą obserwowane objawy. Jeśli do anemii dochodzi nagle np. z powodu urazu przebiegającego z krwotokiem dolegliwości są zwykle intensywniejsze.

Najczęstsze objawy anemii to:

Anemia – leczenie

Leczenie anemii ma na celu uzupełnienie niedoboru składników odżywczych i wyeliminowanie przyczyny rozwoju niedokrwistości. W przypadku anemii z niedoboru żelaza stosuje się doustną suplementację tego składnika, a w skrajnych przypadkach żelazo podaje się domięśniowo lub dożylnie. Anemie z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego leczy się suplementując wymienione składniki. Dawkę leku, czas terapii oraz dodatkowe zalecenia formułuje lekarz prowadzący na podstawie wyników badań, ogólnego stanu zdrowia chorego oraz chorób towarzyszących. Anemie towarzyszące chorobom przewlekłym (np. celiakii, stanom zapalnym jelit) leczy się równocześnie z chorobami wywołującymi niedokrwistość.

Czy anemia jest groźna?

Anemia jest schorzeniem, którego nie należy lekceważyć. Po uzyskaniu diagnozy lekarskiej trzeba niezwłocznie wdrożyć zalecone postępowanie lecznicze, aby doprowadzić do optymalnych wartości żelaza oraz poziomu hemoglobiny we krwi. Przeważnie trwa to kilka miesięcy.

anemia - co jeść przy anemii - jaja, orzechy, ciecierzyca, podroby

Anemia – dieta. Co jeść przy anemii?

Anemia z niedoboru żelaza

Dieta przy anemii z niedoboru żelaza powinna uwzględniać produkty będące jego dobrym źródłem. Żelazo występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Z produktów odzwierzęcych, takich jak:

jest znacznie lepiej przyswajane niż z żywności roślinnej. Dobrym źródłem żelaza są m.in. następujące pokarmy:

Aby zwiększyć przyswajalność żelaza z pokarmów roślinnych warto łączyć je z żywnością bogatą w witaminę C np. papryką czerwoną, natką pietruszki lub cytrusami. Dodatkowo do posiłków nie należy spożywać kawy ani herbaty, które zawierają substancje ograniczające wchłanianie żelaza.

Anemia z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego

W przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 (kobalamina) lub kwasu foliowego, warto w diecie uwzględnić żywność będącą zasobnym źródłem tych składników odżywczych. Witaminę B12 dostarczają wyłącznie produkty odzwierzęce, takie jak mięso, ryby, owoce morza, jaja i produkty mleczne. Osoby na diecie bezmięsnej oraz wegańskiej powinny stosować suplementację kobalaminy.

Głównym źródłem kwasu foliowego w diecie są:

Anemia w ciąży

Kobiety ciężarne w porównaniu do nie będących w ciąży mają wyższe zapotrzebowanie na żelazo, co często nie zostaje pokryte wraz z dietą. To m.in. dlatego anemia w ciąży jest powszechnym zjawiskiem, którego nie należy bagatelizować.

Zgodnie z zaleceniami WHO niedokrwistość w ciąży stwierdzana jest, gdy:

Wymienione wartości są mniejsze niż dla kobiet nie będących w ciąży, z powodu fizjologicznego rozcieńczenia krwi w przebiegu ciąży.


Bibliografia:

  1. Karakulska-Prystupiuk E.: Niedokrwistość z niedoboru żelaza – postępowanie w praktyce lekarza rodzinnego. Lekarz POZ, 2019, 1.
  2. Zalecenia żywieniowe w niedokrwistości. Szpital Specjalistyczny im. Świętej rodziny SPZOZ. Dostęp online [13.07.22r.]
  3. Styczyński J.: Niedokrwistości. Dostęp online [13.07.22r.]
  4. Lipiński P., Starzyński R.R., Styś A., Staroń R., Gajowiak A.: Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie. Kosmos, 2014, 63.
  5. Chełstowska M., Warzocha K.: Objawy kliniczne i zmiany laboratoryjne w diagnostyce różnicowej niedokrwistości. Onkologia w praktyce klinicznej 2006, 2.
  6. Cieślik A., Kościej A.: Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Problemy Higieny i Epidemiologii 2021, 93, 1, 1-7.
  7. Falkowska A., Ostrowska L.: Niedokrwistość u kobiet ciężarnych. Nowa Medycyna 2010, 3, 96-103.

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję