Dieta bez glutenu i nabiału
Dieta bez glutenu i nabiału to program żywieniowy dla wszystkich, którzy oprócz glutenu chcą wyeliminować ze swojego jadłospisu białka mleka, które mogą powodować reakcje alergiczne. Występuje w pięciu wariantach kalorycznych, dlatego może być stosowana zarówno w trakcie odchudzania, jak i wówczas, gdy chcesz utrzymać masę ciała. Dieta ta oparta jest na warzywach i owocach, chudym mięsie, bezglutenowych produktach zbożowych, a także roślinnych substytutach nabiału, jak tofu oraz roślinne napoje czy jogurty. Pomimo eliminacji produktów mlecznych oraz glutenu, jadłospisy sporządzane są w taki sposób, by w posiłkach nie zabrakło niezbędnych składników odżywczych. Istnieje jednak niewielkie prawdopodobieństwo, że w daniach pojawią się śladowe ilości glutenu, dlatego nie rekomendujemy tej diety w przypadku silnej alergii na gluten lub celiakii.
Dietę bez glutenu i nabiału możesz zamówić w wariancie od 1000 do 2500 kcal. Jeśli nie wiesz, jaka opcja będzie dla Ciebie najlepsza, skontaktuj się z naszym dietetykiem, który chętnie odpowie na wszystkie pytania i pomoże w doborze odpowiedniej kaloryczności. Już dziś zamów dietę bez glutenu i nabiału, jedz codziennie pyszne dania i ciesz się zdrowiem i dobrym samopoczuciem z dietą pudełkową.
Przykładowe menu
Poniedziałek |
---|
Śniadanie |
Czekoladowa owsianka z migdałami i musem porzeczkowym oraz kanapka z pastą warzywną |
Drugie śniadanie |
Japońskie placki warzywne okonomiyaki z sosem chilli |
Obiad |
Bitki wołowe z gotowanymi na parze warzywami i kluseczkami z kaszy jaglanej |
Podwieczorek |
Buraczane brownie z malinami |
Kolacja |
Tarta szpinakowa na spodzie z batatów |
Wtorek |
---|
Śniadanie |
Sałatka z ciecierzycy i pomidorów z ziołowym dressingiem oraz babeczki z jagodami |
Drugie śniadanie |
Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami |
Obiad |
Pulpeciki z indyka podane z sałatką z kiełków oraz gotowanym na parze kalafiorem romanesco |
Podwieczorek |
Zupa krem z rabarbaru i truskawek |
Kolacja |
Naleśniki z pieczarkami i młodym szpinakiem |
Środa |
---|
Śniadanie |
Pasztet z soczewicy i suszonych śliwek z pieczywem bezglutenowym oraz cząstkami rzodkiewki |
Drugie śniadanie |
Warzywne smoothie z czarnuszką |
Obiad |
Pieczona z warzywami pierś z kurczaka z mizerią z rzodkiewki i koperku |
Podwieczorek |
Roladki z bakłażana faszerowane pastą awokado ze szczypiorkiem podane z cząstkami papryki |
Kolacja |
Sajgonki z makaronem sojowym, grzybami mun i warzywami z sosem sojowo-orzechowym |
Czwartek |
---|
Śniadanie |
Muffinki z suszonymi pomidorami i szynką oraz pasta z zielonej soczewicy podana z ogórkiem małosolnym |
Drugie śniadanie |
Kakaowy budyń jaglany z syropem klonowym |
Obiad |
Risotto z zielonym groszkiem i grzybami podane z surówką z czerwonej kapusty |
Podwieczorek |
Zupa krem z bobu z wędzonym łososiem |
Kolacja |
Carpaccio z buraka z rukolą i orzechami włoskimi |
Piątek |
---|
Śniadanie |
Sałatka z wędzoną makrelą z sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi podana z pieczywem ryżowym |
Drugie śniadanie |
Batonik owsiany z bakaliami |
Obiad |
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z ziołami podany z surówką i mieszanką kasz |
Podwieczorek |
Mus owocowy z jabłek, bananów i jagód |
Kolacja |
Spaghetti z marchewki i cukinii podane z klopsikami z ciecierzycy z sosem pomidorowym z bazylią |
Sobota |
---|
Śniadanie |
Szakszuka z tofu oraz racuchy gryczane |
Drugie śniadanie |
Zielony koktajl ze spiruliną |
Obiad |
Spaghetti z makaronem kukurydzianym podane z sałatką z rukoli i oliwek |
Podwieczorek |
Szarlotka z mąki kukurydzianej |
Kolacja |
Czarna komosa ryżowa ze szpinakiem i warzywami |
Niedziela |
---|
Śniadanie |
Placuszki z powidłami wiśniowymi i tahini |
Drugie śniadanie |
Sałatka z czarną soczewicą, kokosem i burakami |
Obiad |
Gulasz drobiowy z surówką z kapusty pekińskiej z makaronem sojowym |
Podwieczorek |
Pomidorowy hummus z sezamem podany ze świeżymi warzywami |
Kolacja |
Tarta ryżowo-migdałowa z nadzieniem porowym z pieczoną kolorową papryką |
Dieta bez glutenu i nabiału LightDiet – dostarczana jest na terenie Warszawy, Zielonej Góry, Rzeszowa… i nie tylko!
Catering pudełkowy bez glutenu i nabiału jest specjalistyczną dietą eliminacyjną. Została skomponowana dla osób, które chcą wykluczyć ze swojego menu gluten i nabiał. Dzięki współpracy naszych dietetyków i kucharzy nie poczujesz, że jesteś na diecie i poznasz nowe smaki!
LightDiet catering dietetyczny: dieta bez glutenu i nabiału - kto powinien ją stosować?
Ten rodzaj diety skierowany jest przede wszystkim do osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu i nabiału. Catering dietetyczny bez glutenu i nabiału spełnia założenia obu tych eliminacji, a jednocześnie jest zbilansowany i smaczny!
A jakie efekty daje dieta bez glutenu i nabiału? Przede wszystkim może:
- łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe;
- poprawić kondycję skóry;
- prowadzić do redukcji masy ciała.
LightDiet dieta z dostawą: jak wygląda jadłospis bez glutenu i nabiału?
Pomimo występujących w diecie ograniczeń nasi doświadczeni dietetycy i kucharze dbają aby dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników dla organizmu. Dania bez glutenu i nabiału charakteryzują się:
- różnorodnością - inspiracje czerpiemy z potraw całego świata;
- najwyższą jakością i świeżością wykorzystanych produktów - od lat współpracujemy z lokalnymi dostawcami;
- skutecznością - menu układane jest przez profesjonalistów, dzięki temu Twoje samopoczucie szybko się poprawi i jednocześnie zapanujesz nad swoja wagą.
LightDiet dieta pudełkowa: czy mogę otrzymać dietę bez glutenu, nabiału i jajek?
Tak! Nasz catering dietetyczny bez glutenu i nabiału nie zawiera również jajek. A jakie produkty są wykorzystywane? Przede wszystkim:
- owoce i warzywa;
- chude mięso;
- ryby i owoce morza;
- naturalnie bezglutenowe zboża - gryka, amarantus, teff, kukurydza, ryż;
- roślinne zamienniki nabiału.
Nie wiesz jaką kaloryczność wybrać? Zapraszamy do kontaktu z naszymi dietetykami pod numerem telefonu - 22 250 22 50 lub mailowo - zamowienia@lightdiet.pl.