Spis treści:
- Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce?
- Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
- Wiosenne owoce i warzywa, które warto uwzględnić w swojej diecie
- Sezonowe owoce i warzywa w okresie letnim – poznaj ich bogactwo i różnorodność
4.1 Sezonowe warzywa i owoce w czerwcu
4.2 Sezonowe warzywa i owoce w lipcu
4.3 Sezonowe warzywa i owoce w sierpniu - Jesienne warzywa i owoce – jabłka, dynia i nie tylko
- Jakie warzywa i owoce jeść zimą?
Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce?
Sezonowe warzywa i owoce to takie, które w danym okresie roku rosną naturalnie na terenach danego kraju. Ich wybór wiąże się z licznymi korzyściami, które dotyczą nie tylko wartości odżywczej i wpływu na zdrowie, ale również aspektów ekonomicznych i środowiskowych.
Jedzenie sezonowych warzyw i owoców daje wiele benefitów. Surowce zbierane w sezonie, w okresie ich pełnej dojrzałości, charakteryzują się świeżością i najpełniejszym smakiem. Ich droga od zbioru do momentu, gdy trafią na talerz lub do garnka jest najkrótsza. Pozwala to zachować ich walory smakowe i odżywcze. Letni pomidor atrakcyjnie pachnie i wyjątkowo smakuje, podczas gdy atrakcyjność warzywa kupionego zimą jest diametralnie niższa.
W zależności od gatunku sezonowe warzywa i owoce zapewniają najwięcej cennych substancji odżywczych, takich jak:
- witamina A, C, K i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy),
- składniki mineralne – potas, magnez, niewielkie ilości wapnia, żelaza i cynku,
- antyoksydanty – m.in. beta-karoten, antocyjany, kwercetyna.
Wymienione składniki pokarmowe są niezbędne do zachowania zdrowia, ponieważ organizm nie ma zdolności do ich samodzielnego wytworzenia. Należy dostarczać je codziennie wraz ze spożywaną żywnością.
Sezonowe warzywa i owoce najlepiej kupować na targu od lokalnych sprzedawców, aby wspierać małe gospodarstwa rolne. Mamy wówczas pewność, że zostały zerwane niedawno, oraz nie były pokryte substancjami chroniącymi je przed zepsuciem. Najlepiej wybierać produkty różnorodne, aby zwiększać wartość odżywczą stosowanej diety.
Warto również zwrócić uwagę na ekonomiczny aspekt kupowania sezonowych warzyw i owoców. Latem za niewielkie pieniądze możemy kupić świeże i wysokiej jakości truskawki lub maliny, które jesienią czy zimą kosztują nawet trzykrotnie więcej. Często są również sprowadzane z krajów, w których w miesiącach zimowych panuje ciepły klimat. Dlatego, aby móc cieszyć się odżywczymi owocami jagodowymi również zimą, a jednocześnie nie przepłacać, warto przygotować mrożonki lub domowe przetwory z ograniczoną ilością cukru. Dzięki temu w grudniowe poranki będziemy mogli delektować się pysznymi duszonymi malinami lub borówkami dodanymi do rozgrzewającej owsianki lub bobem dodanym do obiadu.
Sezonowe warzywa są smaczne, zdrowe i niedrogie, a ich kupowanie wspiera lokalnych producentów. Możliwość ich jedzenia to duża wartość, z której zdecydowanie warto korzystać!
Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
W dzisiejszych czasach bez względu na porę roku mamy dostęp do różnorodnych warzyw i owoców. Współcześnie nikogo nie dziwi możliwość kupienia opakowania truskawek w okresie zimy, czy też owoców egzotycznych (np. ananas, mango), które nie rosną na terenie naszego kraju. Idąc do supermarketu, zawsze możemy zaopatrzyć się w różnorodne warzywa i owoce w każdym miesiącu roku. Jednak, aby czerpać jak najwięcej cennych wartości odżywczych z pożywienia i cieszyć się pełnią smaku, lepiej wybierać produkty sezonowe. Podziękuje nam za to również portfel.
W podejmowaniu świadomych decyzji przydatny będzie kalendarz sezonowości warzyw i owoców, który można znaleźć w Internecie. Wystarczy wydrukować egzemplarz i powiesić na lodówce, aby mieć do niego stały dostęp.
Wiosenne owoce i warzywa, które warto uwzględnić w swojej diecie
Wiosna trwa od 21 marca do 21 czerwca i jest sezonem nowalijek. Po zimowym przestoju przyroda budzi się do życia, a w sklepach pojawiają się pierwsze młode, wiosenne warzywa i wiosenne owoce. W marcu, kwietniu i na początku czerwca warto wybierać m.in.:
- szczypiorek i cebulę dymkę – stanowią odświeżający dodatek do kanapek czy serka wiejskiego,
- rzodkiewki – lekkie i chrupkie sprawdzą się do twarożku lub jako składnik wiosennej surówki do obiadu,
- sałatę masłową – sprawdzi się do kanapek lub surówki,
- ogórki – pokrojone w plastry, wymieszane z jogurtem i przyprawami tworzą mizerię pasującą do obiadu, plasterkami można obłożyć kanapki lub po prostu schrupać całe warzywo w formie przekąski,
- rzeżuchę – stanowi idealny dodatek do potraw z ugotowanych na twardo jajek lub wiosennych kanapek,
- kalarepkę – surową i starta na tarce warto dodać do surówki, albo wykorzystać do przygotowania zupy,
- rabarbar i agrest – sprawdzą się jako odświeżający dodatek do ciasta drożdżowego lub jogurtowego, a także do zrobienia dżemu,
- pierwsze truskawki (pod koniec wiosny) – urozmaicą śniadaniowe owsianki i jaglanki.
Sezonowe owoce i warzywa w okresie letnim – poznaj ich bogactwo i różnorodność
Lato trwa od 22 czerwca do 22 września i jest rajem dla amatorów pysznych sezonowych warzyw i owoców. W tym okresie roku są najsmaczniejsze, a ich różnorodność największa. Warto to wykorzystać i zrobić zapasy również na miesiące zimowe. Jedząc letnie sezonowe warzywa i owoce każdego dnia, dostarczymy organizmowi dużych ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Jakie warzywa i owoce jeść w czerwcu, lipcu i sierpniu? Poniżej podpowiadamy, jakie nowe pojawiają się w zależności od miesiąca.
Sezonowe warzywa i owoce w czerwcu
Czerwiec to początek kolorowych, świeżych warzyw i owoców, które warto wykorzystać do lekkich, odżywczych posiłków.
Sezonowe owoce w czerwcu to:
- truskawki, maliny, porzeczki, poziomki – idealne do niskokalorycznych deserów na zimno, ciast, koktajli lub jako samodzielna przekąska między posiłkami,
- czereśnie – stanowią smaczną przekąskę, można wykorzystać je do domowych przetworów
Sezonowe warzywa w czerwcu:
- szparagi – można je zgrillować na suchej patelni lub ugotować i podać z jajkiem na miękko,
- młode ziemniaki – nie trzeba ich obierać, najlepiej smakują ugotowane w mundurkach i podane z mizerią oraz sadzonym jajkiem,
- szpinak – świetna baza do lekkich sałatek, po zblanszowaniu sprawdzi się jako dodatek do makaronu,
- kapusta pekińska – idealna do surówek z dodatkiem cebulki i tartej marchewki, liście można wykorzystać do przygotowania mini gołąbków,
- zielony groszek – smaczny jako samodzielna przekąska, odżywczy dodatek do dań jednogarnkowych lub potraw mięsnych.
Sezonowe warzywa i owoce w lipcu
W lipcu mamy największy wybór sezonowych warzyw i owoców. To doskonały czas na świeże sałatki i niskokaloryczne desery.
Sezonowe owoce w lipcu:
- jagody, truskawki, porzeczki, maliny, wiśnie, borówki – warto jeść je samodzielnie lub wykorzystywać do letnich domowych deserów np. w połączeniu z jogurtem i granolą,
- morele, brzoskwinie – są świetnym dodatkiem do sernika na zimno lub bazą do dżemów.
Sezonowe warzywa w lipcu:
- pomidory – smaczne jedzone samodzielnie, świetne w połączeniu z lekką mozzarellą lub jako składnik sałatek,
- ogórki – baza do greckich tzatzików, chrupki składnik surówek, dodatek do kanapek lub maczania w dipach,
- cukinia, kolorowa papryka – pysznie smakuje grillowana z dodatkiem czosnku, można ją upiec i nafaszerować mięsem lub kaszą,
- żółta i zielona fasolka szparagowa, bób – odżywczy dodatek do obiadu, przekąska lub baza do zupy wielowarzywnej,
- kalafior, brokuł – można ugotować je na parze lub upiec w piekarniku do miękkości i dodać do sałatek lub obiadu, wzbogacą smak zupy, a nawet sprawdzą się do wykonania niskowęglowodanowych spodów do pizzy,
- młoda biała i czerwona kapusta – poszatkowane i ugotowane z dodatkiem kopru, liścia laurowego i ziela angielskiego będą niskokaloryczną przekąską lub dodatkiem do obiadu.
Sezonowe warzywa i owoce w sierpniu
Pod koniec lata, owoce i warzywa są najsłodsze i najbardziej soczyste. W sierpniu nadal dostępnych jest wiele w tych, którymi mogliśmy cieszyć się również w poprzednich letnich miesiącach. Jednocześnie pojawiają się już pierwsze charakterystyczne dla jesieni owoce i warzywa.
Sezonowe owoce w sierpniu:
- śliwki, gruszki, brzoskwinie, jabłka – pasują do owsianek, omletów i ciasta drożdżowego,
- arbuz – świetna nawadniająca przekąska w upalne dni.
Sezonowe warzywa w sierpniu:
- kukurydza – smaczna po ugotowaniu lub grillowaniu, stanowi dobry dodatek do obiadu lub warzywną przekąskę,
- bakłażan – idealny do dań śródziemnomorskich, dobrze łączy się z cukinią, papryką, pomidorami, czosnkiem i cebulą,
- młoda marchew – delikatna w smaku, dlatego można chrupać ją samodzielnie albo wykorzystać do maczania w hummusie.
Jesienne warzywa i owoce – jabłko, dynia i nie tylko
Jesień trwa od 23 września do 21 grudnia. W tym okresie roku na straganach i półkach sklepowych królują sezonowe warzywa i owoce, a także orzechy. Polskie gatunki to orzech laskowy oraz orzech włoski.
Sezonowe owoce jesienne:
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki,
- pigwa.
Można wykorzystać je do domowych przetworów na zimę, takich jak dżemy, powidła czy soki. Wszystkie wymienione z wyjątkiem pigwy, warto jadać na surowo, jako dodatek do owsianki, jaglanki lub omletu. Jabłka i gruszki świetnie łączą się z mięsem, toteż można wykorzystać je do pieczeni.
Sezonowe warzywa jesienne:
- dynia – świetna baza do zupy krem, placuszków, omletów, ciasta czy sałatki, dobrze łączy się z serem kozim lub fetą, szpinakiem, nasionami granatu, a także wzbogaca smak dań jednogarnkowych o słodką nutę,
- brukselka – ugotowana lub upieczona to odżywczy dodatek do sałatki, zupy lub obiadu,
- kapusta – sprawdzi się do gołąbków, a na surowo do surówek,
- jarmuż – jest smaczny na surowo jako baza do sałatki, zblanszowany lub ugotowany jako składnik dania jednogarnkowego, a dzieciom zasmakuje upieczony w formie chipsów,
- czosnek i cebula – warzywa, które jesienią warto jadać jak najczęściej ze względu na właściwości wzmacniające odporność, pasują do mięsa, ryb i dań wegańskich.
Jakie warzywa i owoce jeść zimą?
Zima trwa od 22 grudnia do 20 marca. To okres roku, kiedy dostęp do smacznych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Nie oznacza to, że w tym czasie trzeba zrezygnować z ich jedzenia. Po pierwsze można korzystać z produktów mrożonych – samodzielnie przygotowanych w sezonie lub kupionych w sklepach.
Zimą najlepiej sięgać po warzywa korzeniowe oraz kapustne, które są w tym okresie najtańsze. Dobrym rozwiązaniem są również kiszonki np. kiszona kapusta, ogórki czy kalafior. Zupy, dania jednogarnkowe czy inne potrawy można przygotować z wykorzystaniem:
- marchwi,
- pietruszki,
- pasternaku,
- selera korzeniowego,
- buraków,
- cebuli,
- czosnku,
- i pora.
Zimą nie mamy do wyboru wielu sezonowych owoców. Najlepiej postawić na mrożone owoce jagodowe oraz jabłka i gruszki.
Jeśli szukasz smacznej i zbilansowanej diety pudełkowej skorzystaj z oferty profesjonalnego cateringu dietetycznego LightDiet.pl. Posiłki są przygotowywane z wykorzystaniem najwyższej jakości surowców, które gwarantują smak i właściwości zdrowotne. Z nami zmiana nawyków żywieniowych to bułka z masłem! Polecamy dietę lekkostrawną dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, dietę sportową dla aktywnych, a dietę niskoglikemiczną dla osób z insulinoopornością.
Porcja świeżych artykułów



Jaki makaron jeść na diecie?
Makaron to lubiany produkt zbożowy ze względu na uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz różnorodność kształtów. Spaghetti, penne, gniazdka czy orzo to tylko przykłady rodzajów makaronów, które można klasyfikować również ze względu na rodzaj mąki, z jakiej powstały. Jaki makaron jeść na diecie odchudzającej, cukrzycowej, lekkostrawnej, bezglutenowej i ketogenicznej? Mnogość możliwości może Cię pozytywnie zaskoczyć!

Co jeść na ładną cerę i włosy?
Ładna cera i włosy są wizytówką każdej kobiety i mężczyzny. Kluczem do ich dobrej kondycji jest odpowiednia dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze. W tym artykule podpowiemy, jakie składniki pokarmowe mają kluczowe znaczenie oraz co jeść na ładną cerę i włosy.

Regularne jedzenie – jakie powinny być przerwy między posiłkami?
Regularne posiłki spożywane w ciągu dnia to klucz do dobrego samopoczucia, prawidłowej pracy układu pokarmowego i utrzymania optymalnej masy ciała. Zachowanie przerw między posiłkami, czyli czasu bez podjadania, zapewnia stały dostęp energii i komfort trawienny. Ile posiłków jeść dziennie? Ile powinna wynosić przerwa między posiłkami? Jakie są skutki jedzenia nieregularnych posiłków? To tylko wybrane pytania, na które odpowiadamy w poniższym materiale.