Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce?
  2. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
  3. Wiosenne owoce i warzywa, które warto uwzględnić w swojej diecie
  4. Sezonowe owoce i warzywa w okresie letnim – poznaj ich bogactwo i różnorodność
    4.1 Sezonowe warzywa i owoce w czerwcu
    4.2 Sezonowe warzywa i owoce w lipcu
    4.3 Sezonowe warzywa i owoce w sierpniu
  5. Jesienne warzywa i owoce – jabłka, dynia i nie tylko
  6. Jakie warzywa i owoce jeść zimą?

Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce?

Sezonowe warzywa i owoce to takie, które w danym okresie roku rosną naturalnie na terenach danego kraju. Ich wybór wiąże się z licznymi korzyściami, które dotyczą nie tylko wartości odżywczej i wpływu na zdrowie, ale również aspektów ekonomicznych i środowiskowych.

Jedzenie sezonowych warzyw i owoców daje wiele benefitów. Surowce zbierane w sezonie, w okresie ich pełnej dojrzałości, charakteryzują się świeżością i najpełniejszym smakiem. Ich droga od zbioru do momentu, gdy trafią na talerz lub do garnka jest najkrótsza. Pozwala to zachować ich walory smakowe i odżywcze. Letni pomidor atrakcyjnie pachnie i wyjątkowo smakuje, podczas gdy atrakcyjność warzywa kupionego zimą jest diametralnie niższa.

W zależności od gatunku sezonowe warzywa i owoce zapewniają najwięcej cennych substancji odżywczych, takich jak:

Wymienione składniki pokarmowe są niezbędne do zachowania zdrowia, ponieważ organizm nie ma zdolności do ich samodzielnego wytworzenia. Należy dostarczać je codziennie wraz ze spożywaną żywnością.

Sezonowe warzywa i owoce najlepiej kupować na targu od lokalnych sprzedawców, aby wspierać małe gospodarstwa rolne. Mamy wówczas pewność, że zostały zerwane niedawno, oraz nie były pokryte substancjami chroniącymi je przed zepsuciem. Najlepiej wybierać produkty różnorodne, aby zwiększać wartość odżywczą stosowanej diety. 

Warto również zwrócić uwagę na ekonomiczny aspekt kupowania sezonowych warzyw i owoców. Latem za niewielkie pieniądze możemy kupić świeże i wysokiej jakości truskawki lub maliny, które jesienią czy zimą kosztują nawet trzykrotnie więcej. Często są również sprowadzane z krajów, w których w miesiącach zimowych panuje ciepły klimat. Dlatego, aby móc cieszyć się odżywczymi owocami jagodowymi również zimą, a jednocześnie nie przepłacać, warto przygotować mrożonki lub domowe przetwory z ograniczoną ilością cukru. Dzięki temu w grudniowe poranki będziemy mogli delektować się pysznymi duszonymi malinami lub borówkami dodanymi do rozgrzewającej owsianki lub bobem dodanym do obiadu.

Sezonowe warzywa są smaczne, zdrowe i niedrogie, a ich kupowanie wspiera lokalnych producentów. Możliwość ich jedzenia to duża wartość, z której zdecydowanie warto korzystać!

Kalendarz sezonowości warzyw i owoców

W dzisiejszych czasach bez względu na porę roku mamy dostęp do różnorodnych warzyw i owoców. Współcześnie nikogo nie dziwi możliwość kupienia opakowania truskawek w okresie zimy, czy też owoców egzotycznych (np. ananas, mango), które nie rosną na terenie naszego kraju. Idąc do supermarketu, zawsze możemy zaopatrzyć się w różnorodne warzywa i owoce w każdym miesiącu roku. Jednak, aby czerpać jak najwięcej cennych wartości odżywczych z pożywienia i cieszyć się pełnią smaku, lepiej wybierać produkty sezonowe. Podziękuje nam za to również portfel.

W podejmowaniu świadomych decyzji przydatny będzie kalendarz sezonowości warzyw i owoców, który można znaleźć w Internecie. Wystarczy wydrukować egzemplarz i powiesić na lodówce, aby mieć do niego stały dostęp.

Wiosenne owoce i warzywa, które warto uwzględnić w swojej diecie

Wiosenne sezonowe warzywa i owoce to m.in. zielony ogórek, rzodkiewka i pierwsze truskawki.

Wiosna trwa od 21 marca do 21 czerwca i jest sezonem nowalijek. Po zimowym przestoju przyroda budzi się do życia, a w sklepach pojawiają się pierwsze młode, wiosenne warzywa i wiosenne owoce. W marcu, kwietniu i na początku czerwca warto wybierać m.in.:

Sezonowe owoce i warzywa w okresie letnim – poznaj ich bogactwo i różnorodność

Letnie sezonowe warzywa i owoce to m.in. borówki, maliny i pomidory malinowe.

Lato trwa od 22 czerwca do 22 września i jest rajem dla amatorów pysznych sezonowych warzyw i owoców. W tym okresie roku są najsmaczniejsze, a ich różnorodność największa. Warto to wykorzystać i zrobić zapasy również na miesiące zimowe. Jedząc letnie sezonowe warzywa i owoce każdego dnia, dostarczymy organizmowi dużych ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Jakie warzywa i owoce jeść w czerwcu, lipcu i sierpniu? Poniżej podpowiadamy, jakie nowe pojawiają się w zależności od miesiąca.

Sezonowe warzywa i owoce w czerwcu

Czerwiec to początek kolorowych, świeżych warzyw i owoców, które warto wykorzystać do lekkich, odżywczych posiłków. 

Sezonowe owoce w czerwcu to:

Sezonowe warzywa w czerwcu:

 

Sezonowe warzywa i owoce w lipcu

W lipcu mamy największy wybór sezonowych warzyw i owoców. To doskonały czas na świeże sałatki i niskokaloryczne desery.

Sezonowe owoce w lipcu:

Sezonowe warzywa w lipcu:

 

Sezonowe warzywa i owoce w sierpniu

Pod koniec lata, owoce i warzywa są najsłodsze i najbardziej soczyste. W sierpniu nadal dostępnych jest wiele w tych, którymi mogliśmy cieszyć się również w poprzednich letnich miesiącach. Jednocześnie pojawiają się już pierwsze charakterystyczne dla jesieni owoce i warzywa.

Sezonowe owoce w sierpniu:

Sezonowe warzywa w sierpniu:

Jesienne warzywa i owoce – jabłko, dynia i nie tylko

Gruszki to przykład sezonowych jesiennych owoców, które warto jadać.

Jesień trwa od 23 września do 21 grudnia. W tym okresie roku na straganach i półkach sklepowych królują sezonowe warzywa i owoce, a także orzechy. Polskie gatunki to orzech laskowy oraz orzech włoski.

Sezonowe owoce jesienne:

Można wykorzystać je do domowych przetworów na zimę, takich jak dżemy, powidła czy soki. Wszystkie wymienione z wyjątkiem pigwy, warto jadać na surowo, jako dodatek do owsianki, jaglanki lub omletu. Jabłka i gruszki świetnie łączą się z mięsem, toteż można wykorzystać je do pieczeni.

Sezonowe warzywa jesienne:

Jakie warzywa i owoce jeść zimą?

Jakie warzywa sezonowe jeść zimą? Przede wszystkim korzeniowe i cebulowe.

Zima trwa od 22 grudnia do 20 marca. To okres roku, kiedy dostęp do smacznych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Nie oznacza to, że w tym czasie trzeba zrezygnować z ich jedzenia. Po pierwsze można korzystać z produktów mrożonych – samodzielnie przygotowanych w sezonie lub kupionych w sklepach. 

Zimą najlepiej sięgać po warzywa korzeniowe oraz kapustne, które są w tym okresie najtańsze. Dobrym rozwiązaniem są również kiszonki np. kiszona kapusta, ogórki czy kalafior. Zupy, dania jednogarnkowe czy inne potrawy można przygotować z wykorzystaniem:

Zimą nie mamy do wyboru wielu sezonowych owoców. Najlepiej postawić na mrożone owoce jagodowe oraz jabłka i gruszki. 

Jeśli szukasz smacznej i zbilansowanej diety pudełkowej skorzystaj z oferty profesjonalnego cateringu dietetycznego LightDiet.pl. Posiłki są przygotowywane z wykorzystaniem najwyższej jakości surowców, które gwarantują smak i właściwości zdrowotne. Z nami zmiana nawyków żywieniowych to bułka z masłem! Polecamy dietę lekkostrawną dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, dietę sportową dla aktywnych, a dietę niskoglikemiczną dla osób z insulinoopornością. 

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję