Spis treści:
- Dlaczego żelazo jest ważne?
- Rola żelaza w organizmie
- Dwa rodzaje żelaza w diecie
- Poznaj produkty bogate w żelazo
4.1 Lista produktów bogatych w żelazo hemowe
4.2 Lista produktów bogatych w żelazo niehemowe
4.3 Jak zwiększyć wchłanianie żelaza z jedzenia? - Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zdrowej osoby dorosłej
- Dlaczego żelazo w ciąży jest ważne?
- Jakie są przyczyny niedoboru żelaza?
- Jak objawia się niedobór żelaza?
- Najczęściej zadawane pytania dotyczące żelaza w diecie
Dlaczego żelazo jest ważne?
Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Choć należy do mikropierwiastków, czyli składników, które występują w organizmie w śladowych ilościach (<0,01 % masy ciała), jego niedobory są szybko widoczne i utrudniają normalne funkcjonowanie. To dlatego, że żelazo pełni istotne role w prawidłowej pracy organizmu.
Rola żelaza w organizmie
1. Transport tlenu w organizmie
Warto wiedzieć, że większość żelaza, bo aż ok. 75% występuje w hemoglobinie. To czerwony barwnik krwi obecny w erytrocytach, czyli czerwonych krwinkach. Wspomniana hemoglobina odpowiada za transport tlenu w całym ciele. Wiąże jego cząsteczki w płucach, transportuje z krwią i dostarcza do każdej komórki ciała. Jednocześnie z komórek zabiera zbędny dwutlenek węgla i, również krwią, przenosi go do płuc, skąd jest wydychany z powietrzem. Warto podkreślić, że żelazo występuje w szpiku kostnym, gdzie uczestniczy w procesach wytwarzania czerwonych krwinek.
Jest również zgormadzone w innym barwniku – mioglobinie – obecnym w mięśniach. Mioglobina pełni podobne funkcje do hemoglobiny, gdyż umożliwia pobranie z krwi tlenu, niezbędnego do pracy mięśni.
2. Udział w procesach metabolicznych
Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, białek i cząsteczek, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w produkcji energii w komórkach. Pierwiastek wchodzi w skład enzymów łańcucha oddechowego, które są niezbędne do przekształcania spożytych substancji odżywczych w energię niezbędną do funkcjonowania organizmu.
3. Wytwarzanie materiału genetycznego DNA
Żelazo uczestniczy w syntezie DNA, czyli materiału genetycznego obecnego we wszystkich komórkach ciała. Pierwiastek jest potrzebny do wytwarzania białek, które biorą udział w syntezie i naprawie DNA.
4. Wzmocnienie działania układu odpornościowego
Żelazo pełni ważne role w zwalczaniu wirusów i bakterii przez system immunologiczny (odpornościowy).
5. Detoksykacja organizmu
Żelazo wspiera wątrobę w detoksykacji szkodliwych substancji.
Dwa rodzaje żelaza w diecie
Zdrowa i zbilansowana dieta powinna zapewniać optymalną podaż żelaza, względem potrzeb organizmu. Warto wiedzieć, że w produktach spożywczych występują dwie formy żelaza, które różnią się przede wszystkim stopniem przyswajania oraz źródłem pochodzenia. Wyróżniamy:
- żelazo hemowe – jego źródłem są produkty odzwierzęce,
- żelazo niehemowe – obecne w pokarmach roślinnych.
Żelazo z produktów odzwierzęcych jest znacznie lepiej przyswajane niż żelazo z produktów roślinnych.
Poznaj produkty bogate w żelazo
Żelazo występuje zarówno w pokarmach odzwierzęcych, jak i roślinnych.
Poniżej przedstawiamy listę produktów bogatych w żelazo hemowe:
- podroby zwierzęce, a zwłaszcza wątroba drobiowa i cielęca to jedne z najbardziej skoncentrowanych źródeł żelaza; wątróbkę warto spożywać sporadycznie ze względu na dużą zawartość cholesterolu,
- mięso czerwone m.in. wołowina, jagnięcina, cielęcina i wieprzowina; produkty zaleca się spożywać sporadycznie i wybierać chude kawałki (np. schab, polędwica, szynka), ponieważ zawierają mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu,
- mięso drobiowe tj. indyk, kurczak i kaczka są źródłem żelaza, a także pełnowartościowego białka; warto jadać je bez skóry, by zmniejszyć kaloryczność porcji,
- ryby np. tuńczyk, makrela, sardynki i halibut są dobrym źródłem żelaza, a ponadto dostarczają również witaminę D i wielonienasycone kwasy omega-3,
- owoce morza m.in. małże, ostrygi i krewetki oprócz żelaza, zapewniają też inne ważne składniki odżywcze, jak cynk, selen i jod,
- jaja – są nie tylko źródłem żelaza, ale także pełnowartościowego białka i choliny, która wspiera pracę mózgu.
Poniżej przedstawiamy listę produktów bogatych w żelazo niehemowe:
- rośliny strączkowe tj. soczewica, ciecierzyca, fasola, groch i soja; strączki są również wartościowym źródłem białka, błonnika, węglowodanów złożonych i witamin z grupy B,
- zielone warzywa liściaste np. szpinak, jarmuż, rukola i botwinka to produkty bogate w żelazo; warto dodawać je do kanapek, sałatek lub odżywczych koktajli,
- pestki dyni – są dobrym źródłem żelaza, a także innych składników odżywczych, takich jak magnez, cynk i zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe,
- produkty zbożowe z pełnego ziarna, takie jak grube kasze, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe, mąka pełnoziarnista, są dobrym źródłem żelaza, a także zapewniają błonnik pokarmowy i węglowodany złożone.
Jak zwiększyć wchłanianie żelaza z jedzenia?
Żelazo jest pierwiastkiem trudno przyswajalnym przez organizm. Co więcej wiele czynników wpływa na jego dostępność. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, warto stosować się do poniższych wskazówek:
1. Do posiłków bogatych w żelazo dodawaj świeże lub kiszone warzywa i owoce. Są zasobne w witaminę C i kwasy organiczne, które zwiększają przyswajanie tego pierwiastka. Polecanym źródłem witaminy C są przede wszystkim:
- papryka,
- szpinak,
- kalarepa,
- natka pietruszki,
- pomarańcze,
- mandarynki,
- grejpfruty,
- porzeczka,
- truskawki,
- kiwi,
- maliny.
2. W jednym daniu łącz różne źródła żelaza. Mięso nie tylko jest źródłem żelaza, ale również zwiększa jego przyswajanie z roślinnych źródeł. Dlatego warto przygotowywać posiłki mieszane, a także wzbogacać je o porcję świeżej surówki. Dania wegetariańskie lub wegańskie obowiązkowo powinny ją zawierać.
3. Do posiłków pij sok pomarańczowy lub wodę, zamiast kawy, herbaty czy czerwonego wina. Obecne w nich garbniki i taniny, ograniczają wchłanianie żelaza.
4. Staraj się nie łączyć w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo i wapń. Zamiast kanapki z pieczonym kurczakiem i żółtym serem, zdecyduj się na jeden dodatek. Dodatkowo wzbogać posiłek o świeże warzywa bez sosu jogurtowego, sera feta lub innego produktu mlecznego.
5. Stosuj techniki, które pozwolą obniżyć zawartość kwasu fitynowego w żywności. To niestrawna substancja obecna m.in. w produktach zbożowych, orzechach i strączkach, która ogranicza przyswajanie żelaza. Stosując odpowiednie techniki kulinarne, takie jak moczenie, gotowanie, mielenie, kiełkowanie czy fermentacja, można zmniejszyć jego zawartość w produkcie. W domowym zaciszu warto:
- moczyć strączki przed ugotowaniem i gotować je w świeżej wodzie,
- moczyć orzechy i nasiona przed spożyciem,
- wybierać pieczywo na zakwasie,
- dodawać do posiłku świeże warzywa i owoce lub kiszonki, będące źródłem witaminy C, która zmniejsza negatywny wpływ fitynianów na wchłanianie żelaza.
Ponadto warto zadbać o ogólną, zgodną z zapotrzebowaniem podaż żelaza wraz z dietą. A ile ono wynosi?
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zdrowej osoby dorosłej
Zgodnie z polskimi zaleceniami dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla zdrowych osób dorosłych jest następujące:
- mężczyźni – 10 mg,
- kobiety – 18 mg, a po ukończeniu 50 r.ż. – 10 mg,
- kobiety w ciąży – 27 mg,
- kobiety w okresie laktacji do momentu powrotu miesiączki – 10 mg, a u kobiet miesiączkujących w czasie laktacji – 18 mg.
Dlaczego żelazo w ciąży jest ważne?
Na odpowiednią podaż żelaza wraz z dietą powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży. Zwłaszcza podczas drugiego i trzeciego trymestru. Ciężarne mają znacznie wyższe zapotrzebowanie na żelazo niż mężczyźni i kobiety nie ciężarne. Większe potrzeby są podyktowane licznymi fizjologicznymi zmianami, jakie zachodzą w organizmie przyszłej mamy. Główną zmianą jest wzrost objętości krwi i zwiększająca się masa hemogolobiny, w związku z rozwojem płodu i łożyska. Warto również podkreślić, że w czasie ciąży organizm kobiety gromadzi zapasy żelaza na okres połogu.
Jakie są przyczyny niedoboru żelaza?
Niedobory żelaza w organizmie nie są rzadkością. Do najczęstszych przyczyn tego stanu należą:
- żywieniowe niedobory żelaza – dieta bazująca na żywności wysokoprzetworzonej, stosowanie bardzo niskokalorycznej diety, zaburzenia odżywiania itp.
- zaburzenia w procesie wchłaniania żelaza, które mogą towarzyszyć np. celiakii, chorobom zapalnym jelit,
- krwawienie związane z utratą krwi – spowodowane np. złamaniem otwartym kości, urazem jamy brzusznej, pęknięciem wrzodu żołądka,
- u kobiet utrata krwi w czasie menstruacji,
- zwiększone zapotrzebowanie – u kobiet podczas ciąży, w okresie wzrastania organizmu, u osób na diecie wegeteriańskiej i wegańskiej,
- choroby genetyczne związane z zaburzeniem przyswajania żelaza,
- choroby nowotworowe.
Jak objawia się niedobór żelaza?
Objawy niedoboru żelaza są bardzo charakterystyczne. Po ich zaobserwowaniu, warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby skonsultować swój stan zdrowia i wykonać niezbędne badania. W przypadku niedoborów żelaza w organizmie obniżone mogą być:
- parametry czerwonokrwinkowe w morfologii krwi,
- poziom żelaza we krwi,
- poziom ferrytyny, czyli białka, które magazynuje żelazo.
Jak objawia się niedobór żelaza? Do charakterystycznych symptomów należą:
- bladość cery i błon śluzowych,
- zajady w kącikach ust,
- łamliwość włosów i paznokci,
- wypadanie włosów,
- obniżona sprawność fizyczna – szybkie męczenie,
- pogorszona zdolność koncentracji,
- zwiększona podatność na infekcje,
- zaburzenia rytmu serca.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące żelaza w diecie
- Ile żelaza dziennie powinna zawierać dieta?
Zapotrzebowanie na żelazo zależy od płci, wieku, rodzaju stosowanej diety, stanu zdrowia, a u kobiet również od stanu fizjologicznego. Dieta dorosłej zdrowej kobiety powinna zapewniać 18 mg żelaza, w czasie ciąży 27 mg, a po 50 r.ż. – 10 mg. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla mężczyzn wynosi 10 mg na dobę.
- Jak uzupełnić żelazo w organizmie?
Aby uzupełnić żelazo w organizmie w pierwszej kolejności należy zidentyfikować przyczynę tego stanu, a następnie zastosować odpowiednie leczenie. W przypadku niedoboru spowodowanego niezbilansowaną dietą warto udać się do dietetyka, który wskaże wartościowe źródła żelaza i zaproponuje jadłospis zasobny w ten pierwiastek. W przypadku głębokich niedoborów konieczne może okazać się leczenie za pomocą preparatów żelaza, które należy stosować pod kontrolą lekarza. Korzystanie z suplementów diety na własną rękę może z jednej strony być nieskuteczne, a z drugiej przyczynić się do nadmiaru żelaza w organizmie. Ten stan również jest szkodliwy.
- W jakim jedzeniu jest żelazo?
Żelazo występuje w pokarmach roślinnych i odzwierzęcych. Jego dobrym źródłem jest mięso, ryby, jaja, nasiona strączków i orzechy.
- Dlaczego dieta bogata w żelazo jest ważna szczególnie dla dziewcząt?
Dieta bogata w żelazo jest ważna szczególnie dla dziewcząt, ponieważ w czasie miesiączki tracą wraz z krwią pewne ilości żelaza. Ten pierwiastek jest ważny dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu, dlatego należy zadbać o jego właściwą podaż.
- Jakie są skutki niedoboru żelaza?
Skutkiem niedoboru żelaza jest pogorszenie stanu zdrowia i samopoczucia, a także rozwój anemii.
- Co powoduje brak żelaza w organizmie?
Do przyczyn niedoboru żelaza w organizmie należy nieprawidłowo skomponowana dieta, zaburzenia jego wchłaniania, krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne, zwiększone zapotrzebowanie spowodowane ciążą lub stosowaniem diety bezmięsnej, a także niektóre choroby.
Zbilansowana dieta powinna zapewniać w odpowiednich proporcjach białko, węglowodany i tłuszcze, a także składniki mineralne i witaminy. Jeśli zależy Ci na spożywaniu różnorodnych dań opracowanych przez doświadczonego dietetyka, zapraszamy do skorzystania z naszego cateringu dietetycznego. Do wyboru masz m.in. dietę standardową, dietę niskoglikemiczną i dietę wegetariańską z rybami. Masz pytania? Zadzwoń do naszych dietetyków, którzy rozwieją Twoje wątpliwości. Specjaliści czekają pod numerem tel. 22 250 22 50.
Bibliografia:
1. Miernik M.: Magnez, wapń, żelazo – jak mądrze suplementować? Świat przemysłu Farmaceutycznego, 2, 2016.
2. Jarosz. M.: Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.
3. Ułamek K.: Jak skutecznie zwiększyć wchłanianie żelaza w diecie wegetariańskiej? Dostęp online na www.dietetycy.org.pl
4. Skórska K.: Kwas fitynowy. Dostęp online na www.dietetycy.org.pl
Porcja świeżych artykułów
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojej diety w nowym roku, aby zostały z Tobą na dłużej
Stosowanie zdrowych nawyków żywieniowych na co dzień daje szereg benefitów, a wśród nich dobry nastrój, mniejsze ryzyko chorób cywilizacyjnych, ale też sezonowych infekcji. Podpowiadamy, jakie zdrowe nawyki warto wdrożyć na co dzień, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i witalnością.
Dieta DASH – zasady i efekty diety obniżającej ciśnienie
Dieta DASH pomaga obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto jest sycąca i zbilansowana, dlatego ułatwia zdrowe odchudzanie. Poznaj pozostałe korzyści stosowania odżywczej diety DASH! Zasady, przykładowy jadłospis i przepisy diety DASH, które przedstawiliśmy w poniższym materiale, pozwolą Ci bliżej poznać ten prozdrowotny sposób odżywiania!
Dieta Paleo – zasady i wskazówki jak zacząć
Dieta paleo nie jest dietą odchudzającą. To styl żywienia inspirowany sposobem odżywiania i życia człowieka prehistorycznego. W poniższym artykule wyjaśniamy zasady diety paleolitycznej, a także podajemy obszerną listę zalecanych i niezalecanych produktów. Przedstawiamy przykładowe proste przepisy oraz jadłospis diety paleo.