Spis treści:

  1. Dlaczego żelazo jest ważne?
  2. Rola żelaza w organizmie
  3. Dwa rodzaje żelaza w diecie
  4. Poznaj produkty bogate w żelazo 
    4.1 Lista produktów bogatych w żelazo hemowe
    4.2 Lista produktów bogatych w żelazo niehemowe
    4.3 Jak zwiększyć wchłanianie żelaza z jedzenia? 
  5. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zdrowej osoby dorosłej
  6. Dlaczego żelazo w ciąży jest ważne?
  7. Jakie są przyczyny niedoboru żelaza?
  8. Jak objawia się niedobór żelaza?
  9. Najczęściej zadawane pytania dotyczące żelaza w diecie

Dlaczego żelazo jest ważne?

Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Choć należy do mikropierwiastków, czyli składników, które występują w organizmie w śladowych ilościach (<0,01 % masy ciała), jego niedobory są szybko widoczne i utrudniają normalne funkcjonowanie. To dlatego, że żelazo pełni istotne role w prawidłowej pracy organizmu. 

Rola żelaza w organizmie

1. Transport tlenu w organizmie
Warto wiedzieć, że większość żelaza, bo aż ok. 75% występuje w hemoglobinie. To czerwony barwnik krwi obecny w erytrocytach, czyli czerwonych krwinkach. Wspomniana hemoglobina odpowiada za transport tlenu w całym ciele. Wiąże jego cząsteczki w płucach, transportuje z krwią i dostarcza do każdej komórki ciała. Jednocześnie z komórek zabiera zbędny dwutlenek węgla i, również krwią, przenosi go do płuc, skąd jest wydychany z powietrzem. Warto podkreślić, że żelazo występuje w szpiku kostnym, gdzie uczestniczy w procesach wytwarzania czerwonych krwinek.

Jest również zgormadzone w innym barwniku – mioglobinie – obecnym w mięśniach. Mioglobina pełni podobne funkcje do hemoglobiny, gdyż umożliwia pobranie z krwi tlenu, niezbędnego do pracy mięśni.
 

2. Udział w procesach metabolicznych
Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, białek i cząsteczek, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w produkcji energii w komórkach. Pierwiastek wchodzi w skład enzymów łańcucha oddechowego, które są niezbędne do przekształcania spożytych substancji odżywczych w energię niezbędną do funkcjonowania organizmu.

Odpowiednia ilość żelaza w diecie sprawia, że czujemy się pełni energii.

3. Wytwarzanie materiału genetycznego DNA
Żelazo uczestniczy w syntezie DNA, czyli materiału genetycznego obecnego we wszystkich komórkach ciała. Pierwiastek jest potrzebny do wytwarzania białek, które biorą udział w syntezie i naprawie DNA.

4. Wzmocnienie działania układu odpornościowego
Żelazo pełni ważne role w zwalczaniu wirusów i bakterii przez system immunologiczny (odpornościowy). 

5. Detoksykacja organizmu
Żelazo wspiera wątrobę w detoksykacji szkodliwych substancji.

Dwa rodzaje żelaza w diecie

Zdrowa i zbilansowana dieta powinna zapewniać optymalną podaż żelaza, względem potrzeb organizmu. Warto wiedzieć, że w produktach spożywczych występują dwie formy żelaza, które różnią się przede wszystkim stopniem przyswajania oraz źródłem pochodzenia. Wyróżniamy:

Żelazo z produktów odzwierzęcych jest znacznie lepiej przyswajane niż żelazo z produktów roślinnych. 

Żelazo z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajalne niż żelazo z jedzenia roślinnego.

Poznaj produkty bogate w żelazo

Żelazo występuje zarówno w pokarmach odzwierzęcych, jak i roślinnych.

Poniżej przedstawiamy listę produktów bogatych w żelazo hemowe:

Jajka jako dobre źródło żelaza w diecie.

Poniżej przedstawiamy listę produktów bogatych w żelazo niehemowe:

Jak zwiększyć wchłanianie żelaza z jedzenia? 

Żelazo jest pierwiastkiem trudno przyswajalnym przez organizm. Co więcej wiele czynników wpływa na jego dostępność. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, warto stosować się do poniższych wskazówek:

1. Do posiłków bogatych w żelazo dodawaj świeże lub kiszone warzywa i owoce. Są zasobne w witaminę C i kwasy organiczne, które zwiększają przyswajanie tego pierwiastka. Polecanym źródłem witaminy C są przede wszystkim:

Hummus jako źródło dobrze przyswajalnego żelaza w diecie.

2. W jednym daniu łącz różne źródła żelaza. Mięso nie tylko jest źródłem żelaza, ale również zwiększa jego przyswajanie z roślinnych źródeł. Dlatego warto przygotowywać posiłki mieszane, a także wzbogacać je o porcję świeżej surówki. Dania wegetariańskie lub wegańskie obowiązkowo powinny ją zawierać.

3. Do posiłków pij sok pomarańczowy lub wodę, zamiast kawy, herbaty czy czerwonego wina. Obecne w nich garbniki i taniny, ograniczają wchłanianie żelaza.

4. Staraj się nie łączyć w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo i wapń. Zamiast kanapki z pieczonym kurczakiem i żółtym serem, zdecyduj się na jeden dodatek. Dodatkowo wzbogać posiłek o świeże warzywa bez sosu jogurtowego, sera feta lub innego produktu mlecznego.

5. Stosuj techniki, które pozwolą obniżyć zawartość kwasu fitynowego w żywności. To niestrawna substancja obecna m.in. w produktach zbożowych, orzechach i strączkach, która ogranicza przyswajanie żelaza. Stosując odpowiednie techniki kulinarne, takie jak moczenie, gotowanie, mielenie, kiełkowanie czy fermentacja, można zmniejszyć jego zawartość w produkcie. W domowym zaciszu warto: 

Ponadto warto zadbać o ogólną, zgodną z zapotrzebowaniem podaż żelaza wraz z dietą. A ile ono wynosi?

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zdrowej osoby dorosłej 

Zgodnie z polskimi zaleceniami dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla zdrowych osób dorosłych jest następujące: 

Dlaczego żelazo w ciąży jest ważne?

Żelazo w ciąży to jeden z ważniejszych składników odżywczych, które powinna zapewnić zbilansowana dieta.

Na odpowiednią podaż żelaza wraz z dietą powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży. Zwłaszcza podczas drugiego i trzeciego trymestru. Ciężarne mają znacznie wyższe zapotrzebowanie na żelazo niż mężczyźni i kobiety nie ciężarne. Większe potrzeby są podyktowane licznymi fizjologicznymi zmianami, jakie zachodzą w organizmie przyszłej mamy. Główną zmianą jest wzrost objętości krwi i zwiększająca się masa hemogolobiny, w związku z rozwojem płodu i łożyska. Warto również podkreślić, że w czasie ciąży organizm kobiety gromadzi zapasy żelaza na okres połogu

Jakie są przyczyny niedoboru żelaza?

Niedobory żelaza w organizmie nie są rzadkością. Do najczęstszych przyczyn tego stanu należą:

Jak objawia się niedobór żelaza?

Objawy niedoboru żelaza są bardzo charakterystyczne. Po ich zaobserwowaniu, warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby skonsultować swój stan zdrowia i wykonać niezbędne badania. W przypadku niedoborów żelaza w organizmie obniżone mogą być:

Jak objawia się niedobór żelaza? Do charakterystycznych symptomów należą:

Jednym z objawów niedoboru żelaza jest osłabienie i wypadanie włosów.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące żelaza w diecie

  1. Ile żelaza dziennie powinna zawierać dieta?
    Zapotrzebowanie na żelazo zależy od płci, wieku, rodzaju stosowanej diety, stanu zdrowia, a u kobiet również od stanu fizjologicznego. Dieta dorosłej zdrowej kobiety powinna zapewniać 18 mg żelaza, w czasie ciąży 27 mg, a po 50 r.ż. – 10 mg. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla mężczyzn wynosi 10 mg na dobę. 
     
  2. Jak uzupełnić żelazo w organizmie?
    Aby uzupełnić żelazo w organizmie w pierwszej kolejności należy zidentyfikować przyczynę tego stanu, a następnie zastosować odpowiednie leczenie. W przypadku niedoboru spowodowanego niezbilansowaną dietą warto udać się do dietetyka, który wskaże wartościowe źródła żelaza i zaproponuje jadłospis zasobny w ten pierwiastek. W przypadku głębokich niedoborów konieczne może okazać się leczenie za pomocą preparatów żelaza, które należy stosować pod kontrolą lekarza. Korzystanie z suplementów diety na własną rękę może z jednej strony być nieskuteczne, a z drugiej przyczynić się do nadmiaru żelaza w organizmie. Ten stan również jest szkodliwy.
     
  3. W jakim jedzeniu jest żelazo?
    Żelazo występuje w pokarmach roślinnych i odzwierzęcych. Jego dobrym źródłem jest mięso, ryby, jaja, nasiona strączków i orzechy.
     
  4. Dlaczego dieta bogata w żelazo jest ważna szczególnie dla dziewcząt?
    Dieta bogata w żelazo jest ważna szczególnie dla dziewcząt, ponieważ w czasie miesiączki tracą wraz z krwią pewne ilości żelaza. Ten pierwiastek jest ważny dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu, dlatego należy zadbać o jego właściwą podaż.
     
  5. Jakie są skutki niedoboru żelaza?
    Skutkiem niedoboru żelaza jest pogorszenie stanu zdrowia i samopoczucia, a także rozwój anemii
     
  6. Co powoduje brak żelaza w organizmie?
    Do przyczyn niedoboru żelaza w organizmie należy nieprawidłowo skomponowana dieta, zaburzenia jego wchłaniania, krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne, zwiększone zapotrzebowanie spowodowane ciążą lub stosowaniem diety bezmięsnej, a także niektóre choroby.

Zbilansowana dieta powinna zapewniać w odpowiednich proporcjach białko, węglowodany i tłuszcze, a także składniki mineralne i witaminy. Jeśli zależy Ci na spożywaniu różnorodnych dań opracowanych przez doświadczonego dietetyka, zapraszamy do skorzystania z naszego cateringu dietetycznego. Do wyboru masz m.in. dietę standardową, dietę niskoglikemiczną i dietę wegetariańską z rybami. Masz pytania? Zadzwoń do naszych dietetyków, którzy rozwieją Twoje wątpliwości. Specjaliści czekają pod numerem tel. 22 250 22 50.


Bibliografia:
1. Miernik M.: Magnez, wapń, żelazo – jak mądrze suplementować? Świat przemysłu Farmaceutycznego, 2, 2016.
2. Jarosz. M.: Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.
3. Ułamek K.: Jak skutecznie zwiększyć wchłanianie żelaza w diecie wegetariańskiej? Dostęp online na www.dietetycy.org.pl
4. Skórska K.: Kwas fitynowy. Dostęp online na www.dietetycy.org.pl

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję