Dieta o niskim indeksie glikemicznym zyskuje coraz większą popularność. Zalecana jest zarówno osobom, które walczą z nadwagą, jak i tym, pragnącym po prostu zdrowo się odżywiać. Jej zwolennicy twierdzą, że ten sposób odżywiania może pomóc uniknąć spadków energii w ciągu dnia, poprawić jakość snu, może też pomóc w prewencji występowania wielu chorób dietozależnych. Na czym dokładnie polega dieta o niskim IG i kto szczególnie powinien się nią zainteresować? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa tempo wzrostu poziomu glukozy, czyli cukru prostego, we krwi po spożyciu danego produktu. Zjedzenie posiłku o wysokim indeksie glikemicznym powoduje nagły skok glukozy we krwi, co prowadzi do gwałtownego wyrzutu insuliny przez trzustkę. Insulina natomiast wpływa na zmniejszanie stężenia glukozy we krwi. Stężenie glukozy zmniejsza się więc równie szybko jak wzrosło, lecz nie do poziomu wyjściowego, a znacznie niższego, a to sprawia, że organizm wprowadzany jest w stan niedocukrzena. Czujemy się ospali oraz pozbawieni energii i nie możemy oprzeć się ochocie na kolejną wysokoenergetyczną przekąskę.

dieta z niskim indeksem glikemicznym

Na czym polega dieta o niskim IG?

Podstawowym założeniem tej diety jest wykluczenie z menu potraw, które powodują gwałtowne skoki glukozy we krwi. Jadłospis w diecie o niskim IG zazwyczaj w ogóle nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów prostych, rafinowanego cukru i wysoko przetworzonych produktów.

Aby zapewnić sobie jak najlepszy wpływ tej diety na nasze zdrowie, należy pamiętać, że posiłki powinny być urozmaicone i w miarę możliwości przygotowywane z sezonowych, nieprzetworzonych składników.

Kto powinien ją stosować?

Dieta o niskim IG będzie idealna dla osób, zmagających się z otyłością i insulinoopornością. Zalecana jest także w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego oraz cukrzycy.

Będzie to również doskonałe rozwiązanie dla osób, które często odczuwają gwałtowne spadki energii, a w ciągu dnia czują się senne i apatyczne. Ten sposób odżywiania może poprawić ich koncentrację i samopoczucie oraz sprawić, że ich praca stanie się efektywniejsza.

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie o niskim IG?

W diecie niskoglikemicznej dozwolone są niemal wszystkie warzywa. Są one źródłem cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego, który dodatkowo pomaga obniżyć ładunek glikemiczny posiłku. Nie zaleca się między innymi spożywania: ziemniaków, dyni, gotowanego bobu i zielonego groszku konserwowego, ze względu ich wysokiego IG. W umiarkowanych ilościach można sięgać też po owoce. Te o najniższym IG to między innymi agrest, czarne porzeczki, maliny, wiśnie i czereśnie.

Z produktów zbożowych najlepiej wybrać chleb żytni razowy, pumpernikiel, płatki owsiane górskie i kaszę jęczmienną pęczak. Warto pamiętać też o tym, że makaron al dente ma niższy indeks glikemiczny niż ten ugotowany do miękkości. Dopuszcza się też wszystkie rodzaje mięsa i ryb, pełnotłusty nabiał, orzechy oraz oleje roślinne.

Należy również pamiętać, że dodatek produktu zawierającego białko czy tłuszcz może korzystnie wpłynąć na obniżenie IG całej potrawy.

Dieta o niskim IG może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie, ale wybór odpowiednich produktów na początku często stanowi wyzwanie. Jeśli nie masz czasu na sprawdzanie w tabelach ładunku glikemicznego każdego z produktów, rozważ skorzystanie z diety pudełkowej. Dzięki niej każdego dnia otrzymasz pięć urozmaiconych i zbilansowanych posiłków o wybranej przez Ciebie kaloryczności, przygotowanych jedynie z produktów niskoglikemicznych.

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję