Polacy słyną ze swojego zamiłowania do zup. Mogą one stanowić zarówno pierwsze danie, jak i samodzielny posiłek. Zwykle są lekkostrawne, proste i szybkie w przygotowaniu, pożywne i rozgrzewające. Dają ogromne pole do kulinarnych eksperymentów, stanowią dodatkowe źródło nawodnienia, a przy tym zawierają niewiele kalorii. Niektórzy twierdzą, że jedzenie wyłącznie zup to świetny sposób na pozbycie się niechcianych kilogramów, poprawę samopoczucia i uspokojenie układu trawiennego. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są zasady diety zupowej i czy warto stosować ją jako dietę redukcyjną.

Na czym polega dieta zupowa?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta zupowa zakłada spożywanie pięciu posiłków dziennie w formie zup. Ten sposób odżywiania ma kilka odmian. Te najbardziej restrykcyjne zakładają, że maksymalna porcja zupy to 250 ml, a kaloryczność porcji nie powinna przekraczać 150 kcal. Łatwo policzyć, że odżywiając się w ten sposób, dziennie dostarczalibyśmy sobie jedynie 750 kcal – o wiele za mało, żeby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Tak niskokaloryczna dieta zawsze wiąże się z osłabieniem, spadkiem odporności, spowolnieniem metabolizmu, ciągłym uczuciem zmęczenia i pogorszeniem stanu cery i włosów. Utracone podczas jej stosowania kilogramy zwykle powracają z nawiązką w postaci efektu jo-jo tuż po jej zakończeniu. Mniej restrykcyjna i bardziej racjonalna dieta zupowa polega na spożywaniu pięciu dowolnych, odpowiednio zbilansowanych zup dziennie. Wielkość ani kaloryczność porcji nie jest ograniczona. Wystarczy, że w ciągu dnia będziemy spożywać tyle kalorii, ile wynosi nasze zapotrzebowanie.

Przykładowy jadłospis

Dieta zupowa

Zalety diety zupowej

Wbrew pozorom, dieta zupowa może być bardzo różnorodna i pełnowartościowa. Ci, którzy ją stosują, zwykle spożywają więcej warzyw niż osoby na diecie konwencjonalniej. Zupy to także doskonałe źródło płynów, a zatem mogą sprawdzić się u osób, które mają trudność z wypijaniem wystarczającej ilości wody w ciągu dnia. Szybko wypełniają żołądek, a co za tym idzie, dzięki nim szybciej czujemy się syci, a więc zjadamy mniej.

Zupy zwykle są proste i szybkie do przygotowania – zwłaszcza, gdy ugotujemy od razu większą ilość, a nadmiar zamrozimy lub zawekujemy. Dodatkowo, zupy krem to świetny sposób na przemycenie do naszego jadłospisu tych produktów, które niezbyt lubimy. W zależności od tego, z jakich składników będziemy korzystać, dieta zupowa może być także bardzo tania.

Wady diety zupowej

Dieta zupowa, nawet najlepiej zbilansowana i jak najbardziej różnorodna, na dłuższą metę może okazać się męcząca. Poniżej podajemy główne wady diety zupowej.

Brak świeżych warzyw i owoców

To właśnie one stanowią główne źródło błonnika pokarmowego i witamin w naszej diecie. Zawarta w nich witamina C jest nietrwała i znaczna jej część ulega zniszczeniu podczas obróbki termicznej.

Konieczność gotowania kilku różnych zup każdego dnia

Dieta zupowa, żeby była bezpieczna dla naszego organizmu, musi być jak najbardziej różnorodna. Jedzenie tej samej zupy przez kilka dni nie jest wskazane, dlatego musimy przygotować się na codzienne gotowanie lub wcześniej przygotować spore zapasy.

Trudności w zbilansowaniu posiłku

Choć zupa sama w sobie może stanowić pełnowartościowy posiłek, znacznie trudniej jest ją odpowiednio zbilansować i zadbać o to, by każda porcja zawierała odpowiednią dla nas ilość węglowodanów, białek i tłuszczów.

Zbyt niska kaloryczność

Jedząc zupy zwykle najadamy się bardzo szybko, przez co stosując dietę zupową możemy mieć problem z dostarczeniem sobie odpowiedniej ilości kalorii. Zbyt niskokaloryczna dieta może poważnie odbić się na naszym zdrowiu.

Konieczność gotowania zup nawet latem

Zupy zwykle jadamy znacznie chętniej zimą niż latem. Upały sprawiają, że mamy większą ochotę na orzeźwiające koktajle, sałatki, świeże warzywa i lekkie przekąski. Jeśli decydujemy się na taki tryb żywienia, musimy liczyć się z tym, że podczas cieplejszych miesięcy może on okazać się zupełnie niepraktyczny.

Dieta zupowa

Dieta zupowa a odchudzanie

Podstawowa zasada odchudzania jest bardzo prosta: żeby schudnąć, musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem mniej kalorii niż te, które spalamy w ciągu dnia. Jeśli zachowamy tak zwany deficyt kaloryczny, masa naszego ciała zmniejszy się bez względu na rodzaj i formę spożywanych posiłków. Takie same efekty jak dieta zupowa, może dać każda inna dieta o tej samej kaloryczności.

Zdrowe nawyki żywieniowe mają towarzyszyć nam przez całe życie. Wybierając odpowiednią dla nas dietę, powinniśmy zastanowić się, czy odżywianie się w ten sposób przez kilka lub nawet kilkanaście następnych lat będzie sprawiało nam przyjemność. Zupy mogą stanowić świetne urozmaicenie naszego jadłospisu i warto jeść je jak najczęściej, ale należy pamiętać, że najzdrowsza dieta to ta, która jest jak najbardziej różnorodna. Żeby mieć pewność, że naszemu organizmowi niczego nie brakuje, powinniśmy zadbać o to, by na naszym stole regularnie gościły świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe, warzywa strączkowe, orzechy i nasiona, jaja i naturalny nabiał, a także zdrowe oleje roślinne. Forma spożywanych przez nas posiłków nie ma żadnego wpływu na tempo utraty masy ciała.

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję