Często słyszymy o nietolerancji glutenu i diecie go wykluczającej, a niewielu z nas wie, czym tak naprawdę on jest. Pod słowem “gluten” kryje się cała grupa białek roślinnych występujących w niektórych zbożach.
W czym jest gluten?
Jak już wiesz, gluten występuje w zbożach. Znajdziesz go w:
- pszenicy (w tym w orkiszu)
- życie
- jęczmieniu
Niektóre źródła donoszą również, że gluten występuje w owsie. Jest to kwestia wciąż budząca kontrowersje. Badania wskazują, że umiarkowane ilości owsa są bezpieczne w diecie osób z celiakią i nieceliakalną nietolerancją glutenu. Jednak ze względu na podobne potrzeby w uprawach pszenicy i owsa, we wschodniej Europie ich plantacje są często tuż obok siebie i łatwo o zanieczyszczenie owsa glutenem pszennym. Dlatego wybierając płatki lub mąkę owsianą warto wybrać taką, która certyfikuje brak śladów glutenu [1,2].
Dieta bezglutenowa - czego nie jeść?
Dieta bezglutenowa wydaje się prosta do skomponowania. Wystarczy tylko wyeliminować trzy gatunki zbóż. Nie jest to jednak takie łatwe. Poza produktami, w których oczywistym jest dodatek mąki jak:
- makaron,
- chleb,
- płatki śniadaniowe,
- słodkości, a w tym ciastka, ciasta, wafelki, chrupki,
jest cała gama produktów, w których dodatek mąki jest niezbędny ze względów technologicznych.
Gluten znajdziesz zatem w innych, mniej oczywistych produktach. Potencjalnie niebezpieczne mogą być:
- panierki i potrawy panierowane,
- warzywa zasmażane,
- gotowe zupy i sosy,
- proszek do pieczenia,
- mieszanki przypraw i produkty je zawierające - w tym chipsy i chrupki suszone,
- owoce suszone zawierające środek przeciwzbrylający i pochłaniający wilgoć,
- mięsa przetworzone,
- wegańskie zamienniki mięsa.
Wśród napojów również możesz znaleźć dużo zagrożeń. Są nimi:
- kawa zbożowa,
- niektóre napoje roślinne,
- piwo i inne trunki zawierające słód jęczmienny [3].
Niestety lista produktów potencjalnie zawierających gluten jest naprawdę długa. Dlatego robiąc zakupy, warto byś poświęcił trochę czasu na dokładne wertowanie składów produktów wkładanych do koszyka i miał pewność, że Twoja dieta jest bezpieczna.
Dieta bezglutenowa - co jeść?
Może Ci się teraz wydawać, że na diecie bezglutenowej zabronione jest prawie wszystko. Jednak nie jest to prawda! Istnieje cała gama produktów naturalnie bezglutenowych. Są wśród nich:
- owoce i warzywa
- mięso
- mleko i produkty mleczne
- jaja
- nasiona roślin strączkowych
- orzechy
- oleje
- zboża takie jak: gryka, proso, ryż, komosa ryżowa, amarantus.
Dodatkowo nawet w potencjalnie niebezpiecznych grupach produktów, nie zawsze odnajdziemy gluten! Warto skrupulatnie sprawdzać składy, by wybierać opcje bezglutenowe.
Dieta bezglutenowa dla kogo?
Dieta bezglutenowa polecana jest wszystkim, u których, z jakiegoś powodu zdolność trawienia glutenu jest ograniczona lub całkowicie zniesiona. Wśród nich znajdują się osoby chorujące na:
- celiakię (zwaną również chorobą trzewną)
- nieceliakalną nietolerancję glutenu
- alergię na gluten
- chorobę Dühringa (skórna postać celiakii)
Celiakia
Jest to choroba autoimmunologiczna. W wyniku trwałej nietolerancji glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego.Występuje u osób predysponowanych genetycznie, a na jej pojawienie się, poza genami, wpływ mają: czynniki środowiskowe, infekcyjne, immunologiczne oraz metaboliczne. Jedyną i podstawową metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej, polegającej na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten. Dzięki stosowaniu tej diety aż u 85% pacjentów zanikają zmiany chorobowe [4,5].
Alergia (uczulenie) na gluten
Alergia na gluten jest często mylona z celiakią. Gluten jest drugim z najczęstszych alergenów pokarmowych, zaraz po mleku. Szacuje się, że około 10-25% populacji z dowolną alergią pokarmową, ma również objawy uczulenia na gluten [6]. Warto jednak zaobserwować, czy reakcja pojawia się w odpowiedzi na wszystkie białka glutenowe, czy występuje tylko podczas spożycia pszenicy.
Alergia występująca u dzieci objawia się najczęściej atopowym zapaleniem skóry, a zdecydowanie rzadziej dolegliwościami ze strony układu oddechowego czy pokarmowego. U dorosłych objawy są zazwyczaj delikatniejsze i wymagane jest spożycie większej porcji glutenu, by się pojawiły [7,8].
Uczulenie na gluten - objawy:
Alergia może objawiać się w różnoraki sposób. U dorosłych alergia na gluten ujawnia się najczęściej pod postacią pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. Ponadto u dorosłych obserwuje się postać tej alergii występującą jedynie po wysiłku fizycznym [8].
Nietolerancja glutenu
Przypadki nietolerancji glutenu, u których wykluczono celiakię, a także alergie na pszenicę lub wszystkie białka glutenowe oraz nie zaobserwowano zaniku kosmków jelitowych, pomimo występujących objawów chorobowych po spożyciu glutenu nazywa się nadwrażliwością na gluten. [9]. Schorzenie to występuje głównie u osób dorosłych i cechuje się objawami identycznymi jak w innych przypadkach nietolerancji glutenu.
Nietolerancja glutenu - objawy:
Objawy są zazwyczaj niecharakterystyczne i różnią się między osobami. Wśród nich możemy wymienić: nieregularne rzadkie wypróżnienia, biegunki (w tym tłuszczowe), wzdęcia brzucha, chudnięcie, zaburzenia miesiączkowania, bezpłodność, bóle kości i stawów, niedoczynność lub nadczynność tarczycy, ciągłe zmęczenie, bóle głowy, afty i zapalenia jamy ustnej oraz depresję [9,10].
Produkty bez glutenu
Jeśli należysz do którejś z wyżej wymienionych grup, nic straconego! Obecnie rynek oferuje coraz szerszą gamę produktów bezglutenowych, dlatego uda Ci się utrzymać różnorodną, zdrową i zbilansowaną dietę nie spożywając glutenu, ani niczego, co go zawiera.
Mąki bez glutenu
Poza gotowymi mieszankami mąk bez glutenu, w większości których dominuje mąka ziemniaczana, która nie cechuje się wysoką wartością odżywczą, możesz sięgać po:
- mąkę jaglaną
- mąkę gryczaną
- mąkę kukurydzianą
- mąkę ryżową
- mąkę z cieciorki
- mąkę sojową
- mąkę migdałową
- mąkę z orzechów arachidowych
- mąkę słonecznikową
- mąkę owsianą bezglutenową
Chleb bez glutenu
Wśród chlebów bezglutenowych dominuje pieczywo białe - ryżowe bądź pszenne z usunięciem całego znajdującego się w tym zbożu glutenu. Niestety to pieczywo odznacza się dość wątpliwymi walorami smakowymi i odżywczymi. Ciekawą alternatywą są chleby z samych ziaren - wiele z nich jest całkowicie bezglutenowa. Poza nimi warto rozważyć kupowanie, bądź samodzielne pieczenie chleba gryczanego lub owsianego.
Słodycze bez glutenu
Większość z nas lubi czasem sięgnąć po słodkie lub słone przekąski. Bezglutenowcy mogą wybierać:
- czekoladę
- surowe batony z suszonych owoców i orzechów
- prażynki
- chipsy solone
- wafle ryżowe
Oczywiście przed zakupem produktów tak złożonych, powinieneś sprawdzić skład słodkości. Zdarza się, że czekolada smakowa ma dodany gluten do nadzienia lub surowy baton powstał z owoców posypanych mąką pszenną. Dlatego kupując słodycze zawsze zachowaj czujność!
Ciasto bez glutenu
Rezygnacja z glutenu nie musi się wiązać z koniecznością rezygnacji ze wszystkich ciast. Wśród polecanych deserów bezglutenowych możemy wskazać Ci:
- jagielniki
- serniki bez kruchego spodu
- brownie bez mąki
- blok czekoladowy bez herbatników i wafelków
- wegańskie surowe ciasta
- kokosanki
Pamiętaj jednak, by zawsze dokładnie sprawdzić ich skład!
Oczywiście wiele innych deserów da się wyczarować w domu bez dodatku glutenu. Możesz zrobić tiramisu z użyciem bezglutenowych biszkoptów, jabłecznik na spodzie owsianym lub biszkopt z mąki bezglutenowej.
Makarony bez glutenu
Ciekawymi, nowymi produktami z działów bezglutenowych są makarony. Wśród nich warto zwrócić uwagę na:
- makaron gryczany (w tym soba)
- makarony ze strączków: z soczewicy, cieciorki, groszku, fasoli
- makaron ryżowy
- makaron kukurydziany
Kasze bez glutenu
Wśród kasz, które warto spożywać na diecie bezglutenowej należy wskazać:
- kaszę jaglaną
- kaszę gryczaną białą oraz paloną
- komosę ryżową
- amarantus
- kaszę owsianą bezglutenową
- wszystkie gatunki ryżu
Gluten free
Część marek decyduje się na certyfikowanie swoich produktów oznakowaniem gluten free. Jest to szczególnie ważne u osób z celiakią, u których nawet spożycie śladowej ilości glutenu może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych. Natomiast w przypadku alergii i nietolerancji pacjenci zazwyczaj nie reagują na tak niewielkie jego ilości. W tym wybór jedynie certyfikowanych produktów nie jest zazwyczaj konieczne.
Gluten - częste pułapki!
- Orkisz, samopsza, płaskuria. Każde z tych zbóż brzmi zdrowo i odżywczo, prawda? Niestety, są to odmiany pszenicy i wszystkie zawierają gluten! Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, powinieneś z nich zrezygnować.
- Wyeliminowanie glutenu samodzielnie, przed wykonaniem jakichkolwiek badań nie jest zalecaną praktyką. Przeprowadzenie badań, nie spożywając na co dzień źródeł glutenu wpłynie na zakłamanie ich wyników i uniemożliwi trafną diagnozę przyczyny problemu! Eliminację powinieneś skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Gluten pszenny
Niektórzy, nietolerujący glutenu, źle reagują jedynie na jego pszenną frakcję - gliadynę. Przed wprowadzeniem diety bezglutenowej, warto z pomocą lekarza lub dietetyka przeprowadzić diagnostykę w kierunku celiakii, alergii i nietolerancji. Tylko wtedy uda Ci się wychwycić prawdziwą przyczynę i wyeliminować wszystkie szkodliwe dla Ciebie produkty, bez konieczności zrezygnowania na przykład z żyta czy jęczmienia.
Catering dietetyczny bez glutenu
Jak widzisz dieta bezglutenowa nie jest tak łatwa do skomponowania jak mogłoby się wydawać. Jeśli masz alergię na gluten lub nieceliakalną nietolerancję glutenu i przytłacza Cię samodzielne komponowanie diety bezglutenowej, proponujemy Ci zdecydowanie się na skorzystanie z cateringu dietetycznego!
Nasza dieta pudełkowa bez glutenu dostarczy Ci wszystkich niezbędnych wartości odżywczych z produktów naturalnie bezglutenowych.
To zdecydowanie najszybsze i najwygodniejsze rozwiązanie, by nauczyć się w praktyce, jak powinna wyglądać zdrowa dieta bezglutenowa.
Bibliografia:
- Banera, Aleksandra, and Joanna Myślińska. "(Nie) zdrowy gluten." (2019).
- SWORA¹, Ewelina, Hanna Stankowiak-Kulpa, and Maciej Mazur. "Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej." (2009).
- Gładyś, Katarzyna, et al. "Praktyczne aspekty stosowania diety bezglutenowej u osób z chorobą trzewną." Forum Medycyny Rodzinnej. Vol. 9. No. 6. 2015.
- Grzymisławski, Marian, Hanna Stankowiak-Kulpa, and Małgorzata Włochal. "Celiakia-standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku." Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 1. No. 1. 2010.
- Guandalini, Stefano, and Asaad Assiri. "Celiac disease: a review." JAMA pediatrics 168.3 (2014): 272-278.
- Sapone A, Bai JC, Ciacci C, et al. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med 2012;10:13-17.
- Gołębiowska-Wawrzyniak, Maria, Grażyna Rowicka, and Katarzyna Markiewicz. "Ocena częstości występowania celiakii u dzieci z alergią na gluten." Alergoprofil 7.2 (2011): 2-7.
- Stępień, Marta, and Paweł Bogdański. "Nadwrażliwość na gluten—fakty i kontrowersje." Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 4. No. 4. 2013.
- Barrett JS, Gearry RB, Muir JG, et al. Dietary poorly absorbed, short chain carbohydrates increase delivery of water and fermentable substrates to the proximal colon. Aliment Pharmacol Ther 2010; 31:874–882.
- Ścibor, K., et al. "Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku." Journal of Clinical Healthcare 1 (2015).
Porcja świeżych artykułów
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojej diety w nowym roku, aby zostały z Tobą na dłużej
Stosowanie zdrowych nawyków żywieniowych na co dzień daje szereg benefitów, a wśród nich dobry nastrój, mniejsze ryzyko chorób cywilizacyjnych, ale też sezonowych infekcji. Podpowiadamy, jakie zdrowe nawyki warto wdrożyć na co dzień, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i witalnością.
Dieta DASH – zasady i efekty diety obniżającej ciśnienie
Dieta DASH pomaga obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto jest sycąca i zbilansowana, dlatego ułatwia zdrowe odchudzanie. Poznaj pozostałe korzyści stosowania odżywczej diety DASH! Zasady, przykładowy jadłospis i przepisy diety DASH, które przedstawiliśmy w poniższym materiale, pozwolą Ci bliżej poznać ten prozdrowotny sposób odżywiania!
Dieta Paleo – zasady i wskazówki jak zacząć
Dieta paleo nie jest dietą odchudzającą. To styl żywienia inspirowany sposobem odżywiania i życia człowieka prehistorycznego. W poniższym artykule wyjaśniamy zasady diety paleolitycznej, a także podajemy obszerną listę zalecanych i niezalecanych produktów. Przedstawiamy przykładowe proste przepisy oraz jadłospis diety paleo.